Udgivet i

Sådan laver du dit eget holdbare “Proprio træningsudstyr”

Den muskuløse hest med en flot grundholdning opnås ved at arbejde på forskelligt underlag. Her finder du en hurtig guide til at lave dit eget Pro-prio træningsudstyr.

Du skal bruge følgende:

 • Valgfrit fyld (Madrasser, hynder eller hvad du kan finde på),
 • Gaffatape og
 • Presenning

Jeg har anvendt presenning rundt om fyldet, for at undgå udstyret suger for meget vand til sig. Jeg opbevarer nemlig mit udstyr i stalden hvor hestene står. Som vi alle ved er våde og svampede genstande livsvilkår for mug og svampe. Det er selvfølgelig ikke et must for at hesten kan bruge det. Ethvert skift mellem forskellige typer af underlag træner hestens balance- og koordinationsevne.

Det er fuldstændig som at pakke en blød gave ind 😉 – Du gør følgende:

 • Fjern først eventuelle jerndele eller andre hårde dele fra presenning og fra dit fyld
  • Det gør ikke noget at der kommer mærkelige indhug i presenningen, det bliver tapet til sidst.
 • Klip presenning efter størrelsen til dit fyld
  • Presenningen skal kunne komme rundt om fyldet 2 gange
 • Pak dit fyld ind
  • Sørg for ikke at have for mange samlinger
 • Omfavn dit fyld med gaffatape på kryds og tværs
  • Sørg for at holde vægt på din Proprio genstand når du taper, så du får så meget luft ud som muligt.

Når du anvender dit proprio udstyr skal du huske på, at det er meningen at hesten skal træde på udstyret og ikke gå over udstyret,- som ved bomtræning. En god idé er derfor at placerer udstyret i rodebunker eller med tæt afstand 🙂

Hvorfor overhovedet træne hestens proprio system?

Balanceevne og koordinationsevne er styret af hestens proprioreceptorer i led, muskler, sener, bindevæv og ledbånd. Ved god balance og koordinationsevne har hesten en bedre evne til at placere sine hove korrekt, så hesten ikke vrider om, snubler eller falder.

Hesten har sanseceller overalt som afsender signaler i form af nerveimpulser op til hjernen. Det er proprioreceptorerne som registrerer leddenes position og stilling, hvordan muskler og sener bevæger sig i forhold til hinanden, og om en der er spændinger i muskulaturen. Ved at “tricke” disse receptorer trænes hjernen til at genkende følelsen af underlaget og hjernen vil derved blive bedre til at sende de rette signaler tilbage. Præcis som når du sidder på en balancebold og er ved at miste balancen. Det er dine sanseceller som registrerer din balance. Det hele handler altså om, at træne kommunikationen/evnen til at sende signaler mellem hjerne og receptorer.

En ekstra bonus ved at bygynde at arbejde med proprio er, at hesten bruger muskler som den ikke plejer at bruge. Din hest vil bruge mange af de små muskelgrupper som støtter op om de store muskelgrupper og derfor vil din hest synes mere muskuløs.

En let øvelse til at se muskelreaktionen

 1. Få hesten op på et anderledes underlag,
 2. Skub langsomt til hesten, så den flytter vægtfordelingen,
 3. Stop med at skubbe lige inden hesten løfter sine ben (Det er vigtigt at hesten ikke løfter sine ben i denne øvelse).
 4. Start med at skubbe igen når hesten er tilbage i startposition (gentagelse fra punkt 2).
  Du vil se at hesten spænder op i en masse muskler for, at holde balancen imens den rokker.

Eksempler på hvordan du kan skubbe:

 • Stå foran hesten –> placer din hånd på bringen –> skub langsomt mod halen –> stop med at skubbe inden hesten bakker
 • Stå bagved hesten –> placer dine hænder på hofteben eller baller –> skub langsomt mod hoved –> stop med at skubbe inden hesten går fremad.
 • Stå ved siden af hesten –> placer din hånd på hoftebenet –> skub langsomt ind mod hesten –> stop med at skubbe inden hesten går til siden
 • Stå ved siden af hesten –> placer din hånd på triceps eller overarmsknoglen –> skub langsomt ind mod hesten –> stop med at skubbe inden hesten går til siden.

Skade over længere tid

Receptorer kan blandt andet blive “døve” hvis der konstant gives samme information, eksempelvis ved smerte fra samme sted. Hesten vil mindske brugen af det ømme område og derved ikke bruge sit fulde bevægelsesapparat. Dette resulterer i at sansecellerne ikke længere stimuleres som de bør.

Ved en længerevarende skade vil hesten vænne sig til at gå sådan, at det smerter mindst muligt. Hesten vil danne sig en balanceevne efter den position som korpus har været holdt i under skaden. Derfor oplever mange hesteejere blandt andet betydeligt dårligere balanceevner efter en skævhed rettes op af en behandler. Hesten skal altså vænne sig til, at balancere efter den nye opstilling. Derudover bør det ikke glemmes at hesten altid vil anvende sin stærke side frem for en svagere side og at hesten altid vil bevæge sig efter, det som er nemmest og kræver mindst mulig anstrengelse.

Pointen er jo bare….

At hesten har godt af, at bruge sin krop og balancerer på så mange forskellige måder som muligt. Om du vælger at bruge penge på et Proprio system, tager hesten med i skoven eller blot laver dine egne forskellige underlag er lige godt. Pointen er at hesten skal koncentrere sig om at placere sine hove forskelligt, afhængig af underlaget.

VIGTIGT: Træn ikke på forskelligt underlag hvis…

Tving ikke din hest til at gå på forskelligt eller dybt underlag hvis:

 • Din hest er skadet på sene eller ledbånd.
 • Din hest er i begyndelsen af genoptræning af sene eller ledbåndsskade.
 • Din hest har stået stille i mere end 6 uger.

Efter 6 ugers pause skal sener og ligamenter trænes op igen. For den sags skyld også muskulaturen, men sener og ligamenter er 6 gange så langsomme om at komme sig. En sådan genoptræning gøres på hård og fast bund, hvor sener og ligamenter ikke bliver “overstrukket” eller får pludselige vred.